Ekol hoca videolu ilköğretim lise dersler bedava ücretsiz üyeliksiz matematik kimya fizik biyoloji ingilizce sosyoloji psikoloji mantık geometri konu anlatımı soru çözümleri öss hazırlık çalışma kitapları 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.sınıf 1.dönem 2.dönem 1.yazılı 2.yazılı 3.yazılı soruları cevapları 2013 2013 yıllık plan

9.sinif hayatimizda kimya konusu videolu anlatimi

Ekol hoca kimya dersleri kapsamında yeni müfredata göre hazırlanmış ve lise birlerin yani 9.sınıf kimya kitabının 5.ünitede geçen hayatımızda kimya konusunu sabun çamaşır sodası deterjan çamaşır sodası. Ekol hoca kimya temizlik maddelerinden sabun,deterjan ve çamaşır suyunun yapısı üzerinde çalışacağız. Sabun katı yada sıvı yağların -ki bu yağlar hayvansal yada bitkisel olabilir- kuvvetli bazlarla eritilmesiyle oluşturulur. Katı ve sıvı yağlara genel olarak trigliserit denilmektedir. Karbon sayısı 12 ve 18 arasında değişen karboksil asitleri(COOH) sodyum ve potasyum tuzlarına sabun deniliyor. Ramazan hocamızın anlatımıyla video üzerinde incelemelere devam edebiliriz.
9.sınıf Kimya
5.Ünite: Hayatımızda Kimya

A)Deterjan Sabun Çamaşır Sodası

Ekol hoca 9.sınıf hayatımızda kimya yaygın malzemeler kapsamında kireç harç beton cam ve bunların bileşenlerini incelemeye çalışacağız. Kireç taşı kalsiyumkarbonat şeklindedir. Sönmemiş kireç kalsiyumoksittir. Bunu sönmüş kireç haline getirmek için suyla reaksiyona sokuyoruz ve böylece kalsiyumhidroksit bileşiği oluşur. Sönmüş kireç tepkimesi özellik olarak ekzotermiktir. Sönmüş kirecin inşaat malzemeleri olarak kullanımının en önemli sebebi yapıştırıcı özelliğidir. Sönmüş kireç kumla karıştırıldığında kireç harç elde edilmiş olur. Reaksiyon açılımı olarak kalsiyum hidroksitin havadan aldığı karbondioksitle bu madde oluşuyor. Devamını videomuzda izleyebiliriz.
B)Beton Cam ve Seramik

Ekol hoca dokuzuncu sınıf müfredatına yeni eklenen son ünite hayatımızda kimya konusu alaşımlar ve boyaları inceliyoruz. Boya bir karışımdır. Boyaların oluşumundaki etkenler pigmentler(renklendirici ve örtücüler), bağlayıcılar, çözücüler(incelticiler) ve kimyasal katkılardır. Çözücülere örnekler su,aseton,toluen örnek olabilir. Reçine bir bağlayıcı maddedir. Titanyum,çinko-oksitler de örtücüler grubuna girebilir. Sırasıyla bu ayrımın da özelliklerini ekol hoca videomuzda incelemeye çalışıyoruz.
C)Boyalar ve Bileşenleri

Lise 1 hayatımızda kimya fotosentez,sindirim,solunum konusunu incelemeye çalışacağız. Fotosentez karbondioksit ve su harcayarak güneş ışığı ve klorofil sayesinde besin ve oksijen üretmek yani inorganik maddelerden organik maddeler üretme yöntemidir. Fotosentez bir indirgenme-yükseltgenme tepkimesidir. Biyolojide incelenen fotosentez kimya dilinde glikoz polimerleşir selüloz ve nişasta oluşur denilebilir. Yine konuda oksijenin kana geçişi karbondioksitin atılması gibi döngüleri de anlatacağız.
Ç)Fotosentez Sindirim ve Solunum

Hayatımızda kimyanın son alt başlığı olan çevre kimyası konusunda değişik kimya ile ilgili maddelerin olumlu ve olumsuz yönlerini çevre kirliliğini yapan zararlı maddeleri çevreye yayan kaynakları kirletilen ortamları endüstri(sanayi) çevre ve enerji ilişkilerini inceleyeceğiz. Gübrelerin çevreye etkisinde kimyasal gübre ph'ın çevreye etkisi fosfat miktarı yüzey aktif maddeler temizlik maddelerinden deterjanın içinde bulunan olumsuz maddeler havayı kirleten gazlar ve etkilerini ve daha birçok ayrıntıyı birlikte incelemeye başlayalım.
D)Çevre Kimyası

37 yorum:

  1. çok tesekur ediyorum hocalarımıza

    YanıtlaSil
  2. saolun hocam gerçekten teşekkür ederim. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler .

    YanıtlaSil
  4. Bu konuların hepsi YGS'de çıkacak mıı:S

    YanıtlaSil
  5. evett! ve ben hic bir sey anlamadim:(

    YanıtlaSil
  6. baska bır yerde bulamadım konu anlatımlı olarak bır burayı buldum ama malesef vasat anlatılıyor.Genede sagolun.

    YanıtlaSil
  7. hocam anlatım için teşekkürler, soru gelir mi gelmez mi bilemem ama bence böyle bir konunun müfradata eklenmesi çok iyi olmuş.

    YanıtlaSil
  8. %50 verimli %50 verimsiz

    YanıtlaSil
  9. bu fotosentez ve sindirim konusu zaten biyolojide var niye kimyaya da dahil edilmiş ne biçim eğitim sistemi var eğitim sisteminden nefret ediyorummmmmmmm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısın eğitim sistemine bende lanet ediyorum eğer son sınıfta değilsen ki bu hala şansın var demek çünkü en çok son sınıftayken lanet okuyosun sakınn ders çalışmayı son sınıfa bırakma psikolojin bozulabilir en azından benim ki bozuldu neyse fazla konuştum gelecekte BAŞARILAR...

      Sil
  10. hayatımızda kimya konusu farkettiyseniz eğer deneme sınavlarında çıkıyor.yaklaşık kimyanın 3 sorusu burdan geliyor..anlaşılan ygs 2012 de soracaklar bunları..yalnız bu konudan çıkacak olan sorular belli gibi aşağı yukarı aynı şeyler çıkıyor çödüğüm denemelerde..hocanın anlatımına gelince bence berbat ötesi,ancak kaynak kitabınız yoksa buraya mecbursunuz..kalem kağıt çıkarın ve not alın..tüyo vereyim; sabunun ve deterjanın hidrofil ve hidrofob kısımları çıkıyor hep..sonra camın yapısı ..boya malzemelerine sadece 1 defa rastladım..ygs kimyanın en sıkıcı ama en kolay soruların sorulduğu kısım bunlar..sadece ezber...

    YanıtlaSil
  11. Haftada bir konuyu unuttuğum gerçeği

    YanıtlaSil
  12. Lanet olsun böyle konuya. Denemelerde sürekli çıkıyor. yok çamaşır suyunun formülü ne ? yok çamaşır sodasının özellikleri nelerdir. böyle ezberci eğitim istemiyoruz!

    Ygs'ye mezun grubtan gireceğim ve bu konu hiç bir kaynakta yok neredeyse.(Yeni çıkan kaynaklar hariç) Video için teşekkürler emek verilen şey değerlidir.

    YanıtlaSil
  13. allah belasını versin bu sistemin !!!

    YanıtlaSil
  14. bence ygsde sabun ve deterjanın cıkma olasılıgı çok yüksek ve henüz yeni eklendiğinden kolay soracaklarını dusunuyorum.
    boya konusunda incelticilerin(çözücüler) boyanın kimyasal yapısını değiştirmediğini bilin testlerde sıkca karsımıza çıkıyor.
    onun haricinde formülleri bir kağıda yazıp her aksam tekrarlarsanız 3-4 güne ezberlersiniz.
    beton, çimento.. dan soru cıkacagını düşünmüyorum.Aslında basit bir konu ancak tekrar istiyor.

    Hocam emek vermişsiniz ellerinize sağlık güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  15. konu anlatımı süper tsk ederim hocam. 9. sınıf milli eğitm kitabımzla birebir işlemişsinz konuları çok tskler. Allah sizden razı olsun.

    YanıtlaSil
  16. Teşekkürler verdiğiniz emekler için

    YanıtlaSil
  17. ya şu ilk baştaki videoda adamın sesi götünden çıkıyo öle gibi anlatıyo uykum geldi ya allah aşkına o adama anlattırmayın bi daha bide çok savsak anlatıyo

    YanıtlaSil
  18. geçekten süper ya birde yazılı sorularını ile ilgili örenkler olsaydı
    muhteşem olurdu tşk

    YanıtlaSil
  19. saolun hocam konuyu anladım :)

    YanıtlaSil
  20. +rep beyler xD cok guzel anlatıyo hoca

    YanıtlaSil
  21. Çok kötü anlatıyor bu kamıl

    YanıtlaSil
  22. Teşekkürler Kimya yazılama çok yardımcı oldunuz :)

    YanıtlaSil
  23. sesi incelip duruyo cümleyi kaçırıyorum

    YanıtlaSil
  24. bu ne aqq bo k gibi anlatıyor valla kitaptan okusam daha güzel olurdu da adamın da hakkını yemeyelim aqq bynli admin

    YanıtlaSil
  25. yaa insan biraz basitten girer her şeyi zaten bliorsunuz diye anlatmaya başlıor hiçbşi anlamıyorum . alştra alıştra konuya girse daha iyi olur.s

    YanıtlaSil
  26. hiç anlatamıyo ilk videoyu kitaptan daha iyi anlarım lan bu ne

    YanıtlaSil
  27. İyi güzelde şunu anlatırken sürekli ağzınından şu sesi cıkartma kardeş,m

    YanıtlaSil
  28. abicim konular çok dağınık verilmiş.

    YanıtlaSil
  29. abicim konu başlıklarını öğrencilerin alayacağı şekilde yayınlayın lütffen yav!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::........ ... . . . .. . . . . . . . . . . . .

    YanıtlaSil

Ekol Hoca Son Yorumlar


TOWERS