Ekol hoca videolu ilköğretim lise dersler bedava ücretsiz üyeliksiz matematik kimya fizik biyoloji ingilizce sosyoloji psikoloji mantık geometri konu anlatımı soru çözümleri öss hazırlık çalışma kitapları 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.sınıf 1.dönem 2.dönem 1.yazılı 2.yazılı 3.yazılı soruları cevapları 2013 2013 yıllık plan

9.Sinif Biyoloji Hücre Konusu Anlatimi

Ekol HocaEkol hoca biyoloji dersleri nden merhabalar. Şimdi sizlere lise 1 konusu olan ve ygs 2012 de soru çıkartabilecek olan sitemizde videolu konu anlatımı da bulunan 9.sınıf biyoloji hücre konusu yazılı anlatımı nı yapmaya çalışacağız. Hücre, canlının en küçük temel yapı birimidir. Bütün hücrelerin ortak özellikleri: hücre zarı ,sitoplazma ve organeller bir de hücre çekirdeğidir. Ekol hoca dersleri nde hücrenin temel organellerini aşağıda inceleyelim.
A.Hücre Zarı: Miktarı en çoktan aza doğru: Protein,yağ ve karbonhidrattan oluşan; canlı, esnek; yapısındaki glikoprotein ve glikolipitler sayesinde hücreye madde alımı, hücrelerin birbirini tanıması gibi işlevleri olan ve akıcı mozayik zar modeli ile açıklanan seçici geçirgen yapıdır.
B.Sitoplazma ve Organeller: Sitoplazma, hücre zarı ile çekirdek zarı arasını dolduran, organeller ve plazmadan meydana gelmiş karışımdır. Organeller sitoplazmada olduğu için biyokimyasal(hayatsal) faaliyetler burada geçiyor diyebiliriz.
1.Endoplazmik Retikulum: Hücre zarı-çekirdek zarı arası uzanan, hücreyi ağ gibi örmüş hücre içi kanallar sistemidir. Granüllü E.R: protein bulunduran; granülsüz e.r: proteinsiz organellerdir.
Hücre içi ve dışına madde iletimi, organik madde sentez ve depolanmasını gerçekleştirirler. Çeşitli organelleri sentezlemelerinin yanısıra sentezlenen proteinleri de golgiye taşırlar.
2.Ribozom ve Protein Sentezi: Her türlü protein ve enzim sentezinin yapıldığı zarsız organellerdir. Ç.zarı, e.r zarı, sitoplazma, mitokondri ve kloroplastın da sıvısında bulunurlar. Büyük birimi protein, küçük alt birimi rRNA dır. Bütün canlılarda bulunan temel organeldir.
3.Golgi Cisimciği ve Madde Paketleme: ER dan oluşan ve değiştikleri zaman da lizozumu oluşturan organellerdir. Salgı maddelerinin oluşturulması, paketlenmesi ve salgılanmasından sorumludurlar.
Pankreas, süt bezi ve hipofiz bezi gibi salgı bezlerinde, bitkilerin nektar bezlerinde, salgı dokusunda bol miktarda bulunurlar.
Ekol hoca biyoloji hücre organelleri bölümüzde sırada lizozom var.
4.Lizozom ve Hücre İçi Sindirim: Golgi cisimciğinden meydana gelen organellerdir. Hücreye besin kofuluyla alınmış besinleri; protein, polisakkarit ve nükleik asitleri parçalayıcı özelliğe sahiptirler. Yaşlı hücrelerde lizozom patlaması sonucu otoliz denilen hücre ölümü gerçekleşir.
5.Mitokondri ve Oksijenli Solunumla Atp Sentezi: O2'li solunumla enerji üretilen hücre içi enerji santralleridir. Çift katlı zarla çevrili; dna,rna ve ribozom bulundurup organik madde tüketir, atp ve inorganik madde üretip atp yi depolar.
6.Koful ve Madde Depolama: Hücrede artık maddelerin ve fazla sıvıların depolandığı keseciklerdir. Besin(fagositik) koful hücre içerisine alınan maddelerin sindirilmesini, kontraktil
(boşaltım) kofulları ise, fazla suyun atp harcanarak dışarı atılmasını sağlar.
7.Sentrozom ve Hücre Bölünmesi: Sadece hayvansal hücrelerde ve basit yapılı alg ve mantar türlerinde bulunur. Hücre bölünmesi sırasında eşlenerek hücrenin kutuplarına çekilir ve iğ ipliklerini tutarlar. Bu sayede kromozom takımlarının ayrılması sağlanır.
8.Plastitler; Besin Sentezi ve Bazı Maddelerin Depolanması: Yalnız bitkisel hücrelerde ve alglerde bulunan renk maddeleridir. Yapısında lipid, protein, dna, rna, ets elemanları ve ribozomlar bulunur. İnorganik madde tüketir, organik besinleri sentezler. Çift katlı zarla çevrilidir. Plastitler: kloroplast(yeşil renkli), kromoplast(yeşil harici renkler) ve lökoplast(depo) olmak üzere üç çeşittir.
9.Hücre Çeperi(Duvarı): Bütün prokaryotlarda, mantarlarda, bazı bir hücrelilerde ve bitki hücrelerinde bulunur. Bitkilerde selüloz karbonhidrat çeşitinden yapılan çeper, bakterilerde başka moleküllerin birleşiminden oluşur.
C.Hücre İskeleti ve Destek: Ökaryot hücrelere şekil verip, hücre içi organizasyonu sağlayan mikroflament(aktin proteinlerinin dizilmesinden oluşan, mikrovillus yapısını da oluşturan), mikrotübüller(sil ve kamçıların yapısında bulunan, tübülinden oluşmuş; hücre iskeleti, hücreye şekil vermenin yanında; organellerin hücre içi yer değişimi, hücre bölünmesi sırasında kromozomların hareketinde bulunur) ve ara flamentler (orta kalınlıkta, hücre şeklinin ve hücredeki organellerin yerinin sabitlenmesini sağlayan; deride de bulunan yapı) den oluşur.

Ç.Hücre Çekirdeği: Prokaryotlarda zarsız olarak, bütün hücrelerde bulunur. Üzerindeki porlar oldukça geniştir(mRNA ve tRNA ların geçişi için). Yapısı çift katlı fosfolipid şeklindedir.
Çekirdekçik; kromatin ipliğin yoğunlaşmış şeklidir. Protein ve RNA yönünden de zengindir.
Çekirdek plazması(karyoplazma); su, nükleotitler, RNA, Atp ve enzimlerden oluşur.
Kromatin iplikler, çekirdeğin en önemli kısımları olup; hücre bölünmesi sırasında kısalıp kalınlaşarak kromozom adını alır; hücre yönetimi, kalıtım görevlerini üstlenir. Hücre bölünmeden önce de eşlenerek kromatitleri meydana getirir.
Eşlenmiş iki kardeş(homolog) kromozomu sentromer bir arada tutar.
Çeşitli Hücrelerin Organel Bulunup Bulunmaması Yönünden Karşılaştırması
Hücre Organelleri









Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Hücre Videolu Konu Anlatımı
2.Hücre Bölünmeleri Videolu Konu Anlatımı

95 yorum:

  1. çok güzel olmuş:) ama ben videoluyu tercih ederim

    YanıtlaSil
  2. nerde bunun videosu.....! ve yazılı hiç güzel olmamış bi işi beceremiyorsunuz........!

    YanıtlaSil
  3. Hücre konusu video anlatımı yazılı anlatımın en altındaki konu ile alakalı diğer başlıklar linkindedir.

    YanıtlaSil
  4. renkli olmuş bgndm

    YanıtlaSil
  5. videolu anlatımı çok begen dm sağolun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. begen dm değil beğendim olacak .s

      Sil
  6. görmüyorsunuz sanırım.Videolu anlatım en altta var

    YanıtlaSil
  7. ben muzaffer bende videolu anlatımı tercih ederim

    YanıtlaSil
  8. Videolu hücre anlatımı bu linktedir.

    YanıtlaSil
  9. ben videolu istiyodum yine böyle çıktı

    YanıtlaSil
  10. eşğın b*ku bişey beğenmiyonuz

    YanıtlaSil
  11. ya bi gidin allahınızı severseniz :(

    YanıtlaSil
  12. başarılı bir çalışma 10 üzerinden 2

    YanıtlaSil
  13. Geliyoruz Tevfik Fikret Lisesinden...Bekle Bizi Yamanlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maç Sonucu:Tevfik Fikret Lisesi 3-1 Yamanlar Koleji

      Sil
  14. oooo samtayms ay get a gud filing, yeeeee.

    bizde tevfikteniz kenancım maca goturmedigin icin ekstra teskür.

    YanıtlaSil
  15. SÜRECİ SÜPER YAPILANDIRMISSINIZ TEBRİKLER İSTİRHAM EDERİM

    YanıtlaSil
  16. tıfıllar alaşehirli döver valla ayık olcanız!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111bir1!!!rbiBİr!é

    YanıtlaSil
  17. Ekol Hocam Tevfik Fikret Lisesinden Selamlar

    YanıtlaSil
  18. am göt farketmez alaşehirli affetmez

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oguzcancım top sende ;))))))))

      Sil
    2. hangi oğuzcan? OĞUZCAN KOCAKABAK mı??

      Sil
  19. ailecek takip ediyoruz, top sizde arkadaslar. istirham ederim sukuneti saglayalım

    YanıtlaSil
  20. şeeeeeyy merhabalar am ne acaba?=??

    YanıtlaSil
  21. Merhaba ben Ata Kıran Bende Tevfiktenim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BENDE HASAN GOKDAG TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM VEYA BUGRA DEDA DA OLABİLİRİM ?

      Sil
    2. Ege Üniversitesi Lojmanlarında oturuyorum

      Sil
  22. lan bende gökmen özkebapçı karşıyakalı fufu amck got birisidir saygılarımlar bende tevfiktenim bornovada oturuyorum

    YanıtlaSil
  23. ben ata kıran 10 numara bir orospu çocuğuyum!!!Kendimle gurur duyuyorum!!

    YanıtlaSil
  24. ya kardeşim buraya ne için girdiniz anlamıyorum. Biz burada güzel bilgiler edinmeye çalışırken siz burada neyin kafasını yaşıyosun ben anlam veremiyorum.

    YanıtlaSil
  25. kardeşim iyi diyosun güzel diyosun da bizim de amın ne olduğunu öğrenmemiz lazım biri diyo alaşehir diğeri diyo Hasan GÖKDAĞ hangisine inanıcam amk ??

    YanıtlaSil
  26. Kim lan bu Hasan GÖKDAĞ ???

    YanıtlaSil
  27. Yeter ama artık yaa Ekol Hocam atın şunları sınıftan bu ne terbiyesizlik

    YanıtlaSil
  28. Beyler am var dediniz geldim

    YanıtlaSil
  29. merhabalar bn tam bir ibneyim diğer muhterem arkadaşlarımın adını ağzıma alma curetinde bulunuyorum valla beni kosede bi sıkıştırsalar fena s.kerler ozellikle alasehirli... cokta memnun olurum ... bornova ege universitesi lojmanlarında oturuyorum. orospu deseniz herkes bni gosterir... saygılarımla ATA KIRAN

    YanıtlaSil
  30. Amın ne oldugunu cinsel iliski baslıklı sitelerden ogrenebilirsiniz degerli kardesim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilgi için taşakkürler... çok makbula geçti... allah hep sizinle olsun... saygılar!

      Sil
  31. merhabalar bn tam bir ibneyim diğer muhterem arkadaşlarımın adını ağzıma alma curetinde bulunuyorum valla beni kosede bi sıkıştırsalar fena s.kerler ozellikle alasehirli... cokta memnun olurum ... bornova ege universitesi lojmanlarında oturuyorum.orospu deseniz herkes bni gosterir..sevgilerimle SARP GÜRCE.

    YanıtlaSil
  32. bazıları alıntı yapıyo ama meselam bas harfi ATA son harfi KIRAN olanlar

    YanıtlaSil
  33. cinsel site olarak ne önerebilirsin bana???? amı ogrenmek için

    YanıtlaSil
  34. onur napıyo bu arada hani tevfikte okuyup, hazırlıkta okuyan onur

    YanıtlaSil
  35. Onurun takıldıgı siteler ya, hani sdigara icen hazırlıktaki onur

    YanıtlaSil
  36. SİGARA İÇEN HANİİİ???

    YanıtlaSil
  37. selam ben onur extra sexyim gravatla çakma ck baksırımlan fotoraf fln çekilirim bana gereksiz diyolar desinlleeer değişemem desinler değişemeeemmmmm neyse sizi seviyorum. SEXY JOCHUK NUMARAM :0531 3133131

    YanıtlaSil
  38. Bu yorumlariniza tahammul ettim ama ne hakkiniz var bu ogretim sitesinde bu denli laflar edebilmeye. Bir ogretmen olarak bunlari hic tasvip etmiyorum. Saygili olun adam alun lan... Son cumle recep ivedikten alintidir.

    YanıtlaSil
  39. genclik bu arada 9larda selin naz mı ne varmış tanıyan var mı?????

    YanıtlaSil
  40. yeter osurmayın artık

    YanıtlaSil
  41. ata burdan kelini görüyoz

    YanıtlaSil
  42. ata çatalda görünüyor

    YanıtlaSil
  43. gençler burda olan varmı yarın kol gibi gircek kenanım

    YanıtlaSil
  44. Ata kıran oturumunu açıorum gençler :)

    YanıtlaSil
  45. niye gelemdi bugün okula

    YanıtlaSil
  46. İstiklâl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Milli marşıdır. Marşın sözlerini Mehmet Akif ERSOY yazmış, bestesini Zeki ÜNGÖR yapmıştır.

    Türk Kurtuluş Savaşı'nın en çetin döneminde, bir millî marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1921yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif katılmak istemedi. Ama millî eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (TANRIÖVER) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi.

    Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif'in 20 Şubat 1921'de yazdığı "Kahraman Ordumuza" sungusunu taşıyan şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM'nce İstiklâl Marşı kabul edildi. Aynı yıl bir de beste yarışması açıldı, ama kesin bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Millî Eğitim Bakanlığı'nca Ali Rıfat ÇAĞATAY’ın (1867–1935) bestesi uygun görülerek okullara duyuruldu. 1924'ten 1930'a kadar marş bu beste ile çalındı. O yıl bunun yerini, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki ÜNGÖR'ün 1922'de hazırladığı bugünkü beste aldı.

    Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı'nda, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. Şiirin bütünü, dörtlükler halinde yazılmış kırk bir dizedir. Sonuncu bölük beş dize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir şey değil arkadaşlar...

      Sil
    2. çok iyi oldu bu saolun

      Sil
    3. başarılı bir çalışma BUĞRA DEDA

      Sil
  47. tesekkurler bu sayede öğretmene yakalanmıyoruz...

    YanıtlaSil
  48. çatalındaki tüylere kurban Sarp GÜRCE!!!yirim seni ;)

    YanıtlaSil
  49. YETER ARTIK HEP AYNI MAVİ DON

    YanıtlaSil
  50. ata arkadaşımıza noldu acaba kaç gündür okulda göremiyoruz onu???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya midesi eşkimiştir ya da ayağını kahvaltı masasına çarpmıştır veya grip olmuştur babsı İZMİR ECZACILAR ODASI HAYSİYET DİVANI BAŞKANI olduğu için sağlığı bakımından okula göndermeyip 5 sınavı götüne soktu huh hah huh hah :)

      Sil
  51. ananın a.ı ndaki uzun kıllara kurban BUĞRA DEDA

    YanıtlaSil
  52. o kılları alır götüne sokarım Sarp GÜRCE!!!

    YanıtlaSil
  53. Oğuzca kocakabak o bilgisayardan bu siteye girdiğinde seni merdivenden asağıya kadar indiricem

    YanıtlaSil
  54. yeni site nedir arkadaşlar linkiniatar mısınız burdamn????

    YanıtlaSil
  55. senin gözlüklerini lens yapar sonra hangi bilgisayardan yazıosan obilgisayarıda kullananı da götünden sokar ağzından çıkarırım ibne BUĞRA DEDA

    YanıtlaSil
  56. Ne diyon lan amk liselisi kullananı götüme sokman için ilk önce o güzel götünü kıpırdatman gerek Sarp GÜRCEEE

    YanıtlaSil
  57. ata kıran syla mallık 'Ne diyon kardeşimn yha !'

    YanıtlaSil
  58. buraya yazı yazamayanın ayağı ve saçı ata kıranınki gibi olsun ATA KIRAN ... TFL fen lisesinin anadolu lisesindeki çocuğu NOT: saçları elleme!!!!

    YanıtlaSil
  59. Çocuklar çok ayıp. 7. ders yanıma geliyorsunuz, disiplin kurulu toplanıyor. Bilgilerinize...

    YanıtlaSil
  60. ULen sizide sikem lisenızıde ısraf-ı Döl işte

    YanıtlaSil
  61. video yokmu yaa ühühühüühühüh

    YanıtlaSil
  62. lütfen en yakın zamanda video koyun

    YanıtlaSil
  63. yarın kenanım bize acı acı sokacak... saygılar hocam

    YanıtlaSil
  64. süper olmuş 100 üzerinden 1

    YanıtlaSil
  65. Kenan hocam saygılar.. Alaşehirden Oğuzcan

    YanıtlaSil
  66. begendiiiiiiiiiiim

    YanıtlaSil
  67. supeeeeeeeeeeeeer

    YanıtlaSil
  68. Harika :) Elinize Sağlık

    YanıtlaSil
  69. Hocam * lar olma ihtimalini düşünme manasında mı ?

    YanıtlaSil
  70. teşekkür ediyorum:)

    YanıtlaSil
  71. biraz terbiyeli konuşun koskocaman insanlar olmuşsunuz ayıp değilmi terrrrrrrrrrrrrrrrbbbbbiiiiiiiiiiyyyyyyyyyyyeeeeeeeeeesssssssssssiiiiiiiizzzzzzzzzzzllllllllllllleeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrr

    YanıtlaSil

Ekol Hoca Son Yorumlar


TOWERS