Ekol hoca videolu ilköğretim lise dersler bedava ücretsiz üyeliksiz matematik kimya fizik biyoloji ingilizce sosyoloji psikoloji mantık geometri konu anlatımı soru çözümleri öss hazırlık çalışma kitapları 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.sınıf 1.dönem 2.dönem 1.yazılı 2.yazılı 3.yazılı soruları cevapları 2013 2013 yıllık plan

Eşitsizlik Konusu Videolu Anlatimi

Ekol hoca kimya dersleri nden merhabalar sevgili öğrenci arkadaşlar. Matematik 2 dersleri kapsamında ekol hoca derslerimizde eşitsizlik konusu anlatımı na başlıyoruz. Küçük büyük küçükeşit büyükeşit gibi sembolleri bulunduran ifadelere eşitsizlik denir. Polinomların birinci dereceden bir bilinmeyen ikinci dereceden bölüm çarpım halinde olan karmaşık eşitsizlikleri de inceleyeceğiz. Eşitsizlikte çözüm kümesi nedir tanımı özellikleri ve örneklerini sizlere 3 bölüm halindeki videolarımızda açıklıyoruz. Eşitsizliğin çözüm kümesini bulmak demek bir aralık bulmak demektir. 4x-16<0 ifadesi 4x<16 ve x<4 yani x sayısı 4'ten küçük reel sayı anlamına gelir. Bu eşitsizlikte 4 yerine 4'ten küçük hangi sayıyı yazarsanız yazın sonuç 0'dan küçük çıkacaktır. Çözüm kümesinin ifadesi Ç.K=x<4 ya da Ç.K=(-∞,4) şeklinde gösterebiliriz. Videomuzda daha birçok ayrıntıyı incelemeye başlayalım.
Bölüm 1

Bölüm 2

Bölüm 3

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Eşitsizlik Videolu Konu Anlatımı (Mustafa Hoca)
1.Eşitsizlik Videolu Konu Anlatımı (Mesut Hoca)
2.
Eşitsizlik Özel Sorular

7.sinif matematik rasyonel sayilar konusu

Ekol hoca ilköğretim matematik dersleri kapsamında sizlere ortaokul 7.sınıf matematik rasyonel sayılar videolu konu anlatımı nı Hulusi hocamızın anlatımlarıyla aşağıdaki videomuzda olduğu gibi sunuyoruz. Ekol hoca rasyonel sayılar kümesi rasyonel sayıların gösterimi rasyonel sayılarla sıralama rasyonel sayılarla toplama çıkarma çarpma bölme işlemi birleşme özelliği ters etkisiz eleman özellikler kesirlerle bölme işlemi rasyonel sayılarla çok adımlı işlemler gibi kavramları da videomuzda anlatıyoruz.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Rasyonel Sayılar Videolu Konu Anlatımı
1-A.Rasyonel Sayılar Yazılı Konu Anlatımı
2.
Rasyonel Sayılar Özel Sorular

Geometri doğruda açi konusu videolu anlatimi

Ekol hoca geometri dersleri ve testleri nden merhabalar sevgili öğrenci arkadaşlar. Şimdi sizlere lise öğrencileri ve ygs lys sınavına girecek arkadaşlarımız için geometri doğruda açılar konusu videolu anlatımı ve doğruda açıları sorularla öğrenme testleri ni Tahsin hocamızın anlatımlarıyla aşağıdaki videolarımızda çalışabilirsiniz. Konuda doğruda açılar bütünler tümler iç dış komşu açılar ve birçok kavramı aşağıdaki ekol hoca videolar ından öğrenebilirsiniz.
Bölüm 1

Bölüm 2

Bölüm 3

6.sinif matematik açilar ve açilari ölçme

Ekol hoca ilköğretim matematik dersleri ve testleri nden merhaba sevgili öğrenci arkadaşlar. İlk etapta ilk olarak açı ve açının düzlemde ayırdığı bölgeler kavramı açının tanımı yani başlangıç noktası ortak olan iki ışının birleşimine açı denir. Ekol hoca açı başlangıç noktaları O olan iki ışının birleşimiyle açı oluşmuştur. İç dış bölge açının köşesi açı çeşitleri dik dar geniş doğru tam komşu ters tümler bütünler açı ve birçok kavrama aşağıdaki videomuzdan ulaşabilirsiniz.

Parabol konusu videolu anlatimi

Ekol hoca matematik dersleri nden merhabalar sevgili öğrenci arkadaşlar. Şimdi sizlere liseye giden arkadaşlarımız için ve özellikle ygs lys sınavlarına girecek olan arkadaşlarımız için özel bir önem taşıyan parabol konusu videolu anlatımı nı yapmaya çalışacağız. Parabolün genel yapısına bakalım. Parabol y=ax(kare)+bx+c şeklinde ikinci dereceden bir fonksiyondur. Burada a 0'dan farklı bir sayıdır. Parabolün grafiği bulunurken öncelikle x eksenini kestiği nokta belirlenir. Parabolün x eksenini kestiği noktayı bulmak için y=0 yazılır. Y eksenini kestiği nokta ise x=0 yazılarak bulanabilir. Delta ifadesi 0'dan büyük ise, parabol x eksenini farklı iki noktada keser. Delta=0 ise parabol x eksenine teğettir. Son olarak Delta<0 ise parabol x eksenini kesmez.

1.Bölüm

2.Bölüm

Türev temel kurallar anlatimi

Ekol hoca matematik dersleri kapsamında sizlere matematik 2 konuları ndan olan türev konusu anlatımı nın temelini Ozan hocamızla öğretmeye çalışacağız. Türev konusu özelliklerini de sadece polinom fonksiyonlarında uygulayacağız. Bu kurallar temel olduğundan anlaşılması çok önemlidir. İlk olarak tanım videomuzda sabit fonksiyonların türevi 0'dır. Türevin başka bir gösterimi dy/dx şeklindedir. Eğer bir fonksiyon bir sayı ile çarpılıyorsa çarpan dışarı çıkarılabilir. İki fonksiyonların toplamının türevi tek tek videoların toplamıdır. Ekol hoca matematik videomuzda bunun ayrıntılarını inceleyeceğiz.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Türev Videolu Konu Anlatımı (Özlem Hoca)
2.Türev Videolu Konu Anlatımı -1, -2 (Lütfü Hoca)
3-i.
L'Hospital Kuralı Videolu Anlatımı (Lütfi Hoca)
3-i.L'Hospital Kuralı Videolu Anlatımı (Mehmet Hoca)
4.Türev Özel Sorular (Lütfü Hoca)
5.Türev Özel Sorular (1) (Nejdet Hoca)
5.
Türev Özel Sorular (2) (Nejdet Hoca)
6.Türev Çıkmış Sorular (Tekin Hoca)

L'Hospital kurali konu anlatimi

Ekol hoca matematik dersleri kapsamında Hasan hocamızın anlatımlarıyla türev konusu nun önemli noktalarından olan l'hospital kuralı anlatımı ve örneklerle soru çözümleri ni aşağıdaki videomuzdan izleyebilirsiniz. Daha önce yine l'hospital kuralı yani lopital konusu nu Lütfi hocamızın anlatımlarıyla ifade etmiştik. Şimdi de türev konusu nun ayrıntı ve önemli bir kuralını çalışarak ekolhoca matematik soruları nı daha rahat çözebileceğinizi düşünüyoruz. Hepinize başarılar diliyoruz.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.L'Hospital Kuralı Videolu Konu Anlatımı (Lütfi Hoca)
2.Türev Videolu Konu Anlatımı (Özlem Hoca)
3.Türev Videolu Konu Anlatımı -1, -2 (Lütfü Hoca)

Köklü sayilar videolu konu anlatimi

Ekol hoca matematik dersleri kapsamında sizlere Mustafa hocamızın anlatımlarıyla köklü sayılar videolu konu anlatımı nı yapacağız. n. dereceden kök reel sayılar köklü sayıların çözüm kümesi sonsuz kök işleminin sonuçları en içerideki sayıya a dersek n kök derecesi kabul edersek sonucu n-1. derece köklü a sayısı olarak buluruz. Bunu zaten köklü sayılar videosu nda da örneklerle anlatıyoruz. Köklü ifadeler toplam şeklinde sonsuza gidiyorsa içerideki ifadeyi gene a olarak kabul edersek a'yı da (n).(n+1) gibi çarpanlarına ayırarak gösterirsek n+1 şeklindeki ifadeyi cevap olarak kabul ediyoruz. Yine ekolhoca köklü ifadeler konu anlatımı videomuzda tek köke çevirme özel kökler köklü sayıların özellikleri köklü sayıların eşleniği gibi kavramları da öğreneceğiz.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Köklü Sayılar Videolu Konu Anlatımı (M.Ekol)
1-A.Köklü Sayılar Yazılı Konu Anlatımı

2.Köklü Sayılar Özel Sorular (Nejdet Hoca)
3.Köklü Sayılar Özel Sorular (Sefer Hoca)
4.Köklü Sayılar Özel Sorular (Doğan Hoca)
5.Köklü Sayılar Özel Sorular (Mehmet Hoca)

Matematik 3.derece denklemler sorulari

Ekol hoca matematik iki bölümüzünden anlatımlarla İbrahim hocamızın anlatımlarıyla üçüncü 3.dereceden denklemler konusu soru çözümleri yaprak testi ni aşağıdaki videolarımızdan izleyebilirsiniz. Üçüncü derece denklemler soruları kalıp olarak genellikle denklemin çözüm kümesi şeklinde sorular -ki bu sorularda çarpanlara ayrılmış iki parantez ifadesi verilir- vardır ve bu sorularda çarpanları teker teker 0'a eşitleyerek sonuca ulaşırız. Yine ekolhoca ekibinin dikkatini çeken üçüncü derece denklemlerde başka bir soru tipi rasyonel katsayılı denklem istenen sorular vardır. Bunların çözümü de soruda verilen bilgilerde kökün eşleniğin de kullanılmasıyla kökler toplamı x1+x2+x3=-b/a formülünü kullanarak ekol hoca sitemizde sonuca ulaşabiliriz.

Oran oranti konusu soru çözümleri

Ekol hoca matematik dersleri kapsamında lise matematik oran orantı konusu anlatımını daha önceleri yapmıştık. Şimdi ekolhoca matematik bölümümüzde hasan hocamızın anlatımlarıyla oran orantı konusu soru çözümleri ve testlerini sunuyoruz. Lise 1 9.sınıf lise 2 10.sınıf lise 3 11.sınıf ve lise 4 12.sınıf matematik oran orantı konusu özellikle ygs 2012 sınavındaki önemi tartışılamaz bir gerçektir. İsterseniz oran orantı konusu ile ilgili diğer başlıkları linklerimizde de bulabilirsiniz.

Konu ile ilgili diğer başlıklar;
1.Oran Orantı Videolu Konu Anlatımı (M.Ekol)
1.Oran Orantı Videolu Konu Anlatımı (M.Bardak)
1-A.Oran Orantı Yazılı Konu Anlatımı
2.
Oran Orantı Özel Sorular (Nejdet Hoca)
3.Oran Orantı Özel Sorular (Doğan Hoca)
4.Oran Orantı Özel Sorular (Tekin Hoca)

Karişim problemleri soru çözümleri

Ekol hoca matematik dersleri kapsamında sizlere ekolhoca matematik bölümümüzün daha önce konu anlatımlarını da yaptığı karışım problemleri konusu soru çözümlerini aşağıdaki videolarımızda inceliyoruz. Matematikte karışım problemlerini rahat çözebilmek için yapmamız gereken en önemli şey: kullanılan malzemelerin ilk önce birim değerini hesaplamaktır. 300 gr %20 tuzlu su karışımı gibi bir kavram verilince 300 gr'ın %1'i 3 gr'dır ve 20 ile çarptığımızda 20x3=60 olur. 300-60=240 gr da su oranıdır. Birim, yani malzemelerin %1'ini hesapladığımızda soruları daha kolay çözebileceğinizi fark edeceksiniz. Hepinize lise yazılı sınavlarında ve ygs 2012 de başarılar diliyoruz.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Faiz ve Karışım Problemleri Videolu Konu Anlatımı
2.Karışım Problemleri Özel Sorular (Nejdet Hoca)

Üslü sayilar videolu konu anlatimi

Ekol hoca matematik dersleri ve testleri kapsamında şimdi sizlere matematik üslü sayılar videolu konu anlatımı nı yapmaya çalışacağız. Konuya üslü ifadenin tanımıyla başlıyoruz. A bir reel sayı olmak üzere herhangi bir sayının n. kuvvetini almaya a üzeri n olarak ifade etmeye deriz. Örneğin iki sayısının üçüncü kuvvetini almak demek iki sayısını kendisiyle üç defa çarpmak demektir. Önemli notlar yine üslü sayılar konu anlatımındadır. Üssün üssü negatif pozitif üs bir reel sayının üssü üslü sayılarda dört işlem toplama çıkarma çarpma bölme gibi kavramları üslü sayılarla ilgili olarak inceleyeceğiz.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Üslü Sayılar Videolu Konu Anlatımı (Mustafa Hoca)
1.Üslü Sayılar Videolu Konu Anlatımı (Serdar Hoca)
1.Üslü Sayılar ve Köklü Sayılar Videolu Konu Anlatımı (Özlem Hoca)
2.
Üslü Sayılar Özel Sorular (Nejdet Hoca)
3.Üslü Sayılar Özel Sorular (Mehmet Hoca)

4.Üslü Sayılar Özel Sorular (İhsan Hoca)

Mutlak Değer Videolu Konu Anlatimi

Ekol hoca matematik dersleri kapsamında sizlere mutlak değer konusu anlatımını m.bardak hocamızın anlatımlarıyla yapıyoruz. Mutlak değer uzaklık fonksiyonu manasına gelir. Matematikte bir sayının başlangıç noktasına olan uzaklığıdır. Bir A sayısının 0'a olan uzaklığına |A| olarak ifade ederiz. Ekol hocayla mutlak değerin özellikleri mutlak değerli denklemler eşitsizlikler bunlarla ilgili de onlarca soru çözümleri mutlak değer konu anlatımı videomuzdadır. Herkese lise derslerinde ve ygs sınavlarında başarılar diliyoruz.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Mutlak Değer Videolu Konu Anlatımı (M.Ekol)
1.Mutlak Değer Videolu Konu Anlatımı (Hüseyin Hoca)

1-A.Mutlak Değer Yazılı Konu Anlatımı
2.
Mutlak Değer Özel Sorular (Nejdet Hoca)
3.
Mutlak Değer Özel Sorular (Tekin Hoca)
4.Mutlak Değer Özel Sorular (Mehmet Hoca)

10.sinif kimya 2.dönem 2.yazili sorulari

Kimya 10.sınıf 2.dönem 2.yazılı sorularıEkol hoca 10.sınıf kimya konularını çalıştıktan sonra siz sevgili öğrencilere bu yıl yine liselerde uygulanan 10.sınıf kimya 2.dönem 2.yazılı sorularını yandaki resim şeklinde olan görselimizde sunuyoruz. Yandaki lise 2 kimya yazılı sorularına bakmadan önce iyi bir konu hazırlığı yaparak veriminizi artırabilirsiniz. Bunu da ekol hoca anasayfamızın sol üst menülerinden kimya linkinde bütün kimya konuları ve sorularına ulaşabileceğinizi belirtmek isteriz.
Lise 2 Yazılı Soruları
1.1o.Sınıf 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
2.10.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
3.10.Sınıf 2.Dönem 1.Yazılı Soruları

10.sinif kimya 2.dönem 1.yazili sorulari

10.sınıf kimya 2.dönem 1.yazılı sorularıEkol hoca 10.sınıf kimya 2.dönem 1.yazılı soruları nı yandaki resim şeklindeki görselimizde bulabilirsiniz. Ekol hoca kimya 10.sınıf konularına videolu anlatımlarımızla çalıştıktan sonra incelerseniz sınav sorularını çözmeniz açısından daha verimli olacaktır. Yazılı sorularımız genel kimya bilgisi periyodik cetvel kimyasal bağlardan elektron dizilişleri molle ilgili sorular iyonlaşma enerjileri gibi birçok kavram bilgisini gerektirdiği için bu konulara da özellikle çalışmalısınız. Hepinize lise iki kimya ikinci dönem birinci yazılı sorularında başarılar diliyoruz.
Lise 2 Yazılı Soruları
1.1o.Sınıf 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
2.10.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
3.10.Sınıf 2.Dönem 2.Yazılı Soruları

Permütasyon Konusu Videolu Anlatimi

Ekol hoca matematik dersleriyle ibrahim hocamız sizler için permütasyon konusu formül ve ipuçlarını özellikle vurgulayarak yaptığı permütasyon videolu konu anlatımı nı izleyeceğiz. Saymanın temel kuralları toplama çarpma yoluyla saymayı anlattıktan sonra permütasyon soru çözümleriyle pekiştirdiğimiz konuda yine soruları ve soru kalıplarını örneğin kaç değişik yolla,rakamları farklı,kaç çift-tek sayı,x'ten küçük,x basamaklı gibi kavramlarla ekol hoca permütasyon sıralama, dairesel(dönerli) permütasyon gibi kavramları inceliyoruz. Yine öss'de çıkmış permütasyona dair soruları da hocamızın anlatımlarıyla izleyebilirsiniz.

Konu ile alakalı diğer başlıklar:
1.Permütasyon Videolu Konu Anlatımı (Mustafa Hoca)
2.
Permütasyon Özel Sorular (Nejdet Hoca)
3.
Permütasyon Özel Sorular (Lütfü Hoca)
4.Kombinasyon Permütasyon Yaprak Testi

Oran oranti konusu videolu anlatimi

Ekol hoca matematik dersleri nden Mustafa hocamızla şimdi matematik 1 konularından olan oran orantı konusu anlatımı nı yapmaya çalışacağız. Birbiriyle aynı olan iki çokluğun birbirine bölümüne ya da karşılaştırmasına oran denir. A birimlik bir ifadeyi B birimlik bir ifadeyle karşılaştırıyorsak aynı birimden olmadır. A'nın B'ye bölümüne oran diyoruz. Ekol hoca matematik oran olmanın şartı aynı birim olmaktır. İki veya daha fazla ifadenin eşitliğine orantı denir. Orantının özellikleri çeşitleri doğru ters orantı gibi kavramları yine videolarımızda sunuyoruz.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Oran Orantı Videolu Konu Anlatımı (M.Ekol Hoca)
1-A.Oran Orantı Yazılı Konu Anlatımı
2.
Oran Orantı Özel Sorular (Nejdet Hoca)
3.Oran Orantı Özel Sorular (Doğan Hoca)
4.Oran Orantı Özel Sorular (Tekin Hoca)
5.Oran Orantı Özel Sorular (Mehmet Hoca)

Trigonometri konusu videolu anlatimi

Ekol hoca matematik dersleri nde sizlere Tahsin hocamızın(tivimatematikcom) özgün anlatımlarıyla trigonometri konusu anlatımı nı yapmaya başlıyoruz. Trigonometri uzun bir konu ve türev,integral içerisinde çıkan bir konudur. Konuda trigonometri yönlü açılar (saat yönü negatif,saat yönünün tersi pozitif), açı ölçü birimleri derece grad ve radyan birbirlerine çevirme temel formülü derece bölü yüzseksen radyan bölü pi'dir. Esas ölçü dik üçgende bir dar açının trigonometrik değerleri bazı özel açıların trigonometrik değerleri birim çember tanjant kotanjant fonksiyonları trigonometrik fonksiyonların işaretleri trigonometrik oranlardan biri verildiğinde diğerinin bulunması toplam fark formülleri yarım açı kavramlarına yine ekol hoca matematik videolarımızda trigonometri soru çözümleri örnekleri de vererek değiniyoruz.
Bölüm 1

Bölüm 2

Bölüm 3

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Trigonometri Videolu Konu Anlatımı (Mustafa Hoca)
1.Trigonometri Videolu Konu Anlatımı (Ozan Hoca)
2.
Trigonometri Özel Sorular (Nejdet Hoca)
3.
Trigonometri Özel Sorular (Tekin Hoca)
4.Trigonometri (Yarım Açı Formülleri) Özel Sorular (Lütfü Hoca)
5.Trigonometri (Sinüs Teoremi) Özel Sorular
6.Trigonometri (Toplam Fark Formülleri) Özel Sorular
7.Trigonometri (Dar Açıların Trigonometrik Oranları) Özel Sorular
8.Trigonometri Yaprak Testi - 1 , -2

Enzimler,atp ve metabolizma yaprak testi

Ekol hoca enzimler atp metabolizma soru çözümleri ne devam ediyoruz. Enzim,atp ve metabolizma konuları anlatımlarına ekol hoca konu ile alakalı diğer başlıklar linklerimizden ulaşabileceğinizi bir kez daha belirtmekte fayda var.
SORU 1:
Bütün canlı hücrelerde gerçekleşen, temel enerji dönümüşü olayları şekilde gösterilmiştir.
Enzimler,atp ve metabolizma sorularıBu şekilde, numaralı olarak verilen yerlere aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?
Enzimler atp metabolizma yaprak testi







CEVAP 1:
Hücrelerde enerji üretilmesini sağlayan olay hücre solunumudur. Solunum oksijenli veya oksijensiz olarak (fermantasyon) iki şekilde yapılabilir. Buna göre ATP üretimini gösteren I. kısma bu solunum çeşitlerinden biri yazılmalıdır.
ATP'nin harcanması ise sinirsel iletim, kas çalışması, aktif taşıma, biyosentez ve bir çok olayda kullanılır. Bunun için II.kısma bunlardan herhangi biri yazılabilir. Cevap: C
EKOL HOCA SORU 2:
Bileşik enzimlerin yapısına katılan kofaktörler için;
I. Organik yapıda olan maddelerdir.
II. Bir enzimden ayrıldıklarında, başka bir enzime bağlanabilirler.
III. Reaksiyonları, apoenzim (protein) kısmı olmadan daha hızlı gerçekleştirebilirler.
şeklindeki açıklamalardan hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C)Yalnız III D)II ve III E)I, II ve III
CEVAP 2:
Bileşik enzimlerin yapısına katılan kısımlar koenzimler ve kofaktörler olmak üzere iki çeşittir. Bunlardan koenzimler organik yapılı (vitamin veya NAD gibi), kofaktörler ise inorganik (demir magnezyum gibi mineraller) yapılıdır.
Hem koenzimler hem de kofaktörler, bir enzime özgü değildir. Bir enzimden ayrılıp başka bir enzime bağlanabilirler. Bunun için hücrelerde koenzim ve kofaktörlerin toplam çeşidinden daha fazla çeşitte apoenzim bulunur.
Ekol hoca dersleri ne devam ediyoruz. Kofaktörler bazı reaksiyonları enzim olmadan da gerçekleştirebilirler. Ancak bu olaylar, enzimin kullanıldığı reaksiyonlara oranla çok yavaş gerçekleşir.
Çünkü enzimler reaksiyonların aktivasyon enerjisini düşürerek hızlanmasını sağlarlar. Cevap: B
Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Enzim, Atp ve Metabolizma Videolu Konu Anlatımı
1-A.Biyolojik Katalizörler "Enzimler" Yazılı Konu Anlatımı
1-B.Enerjinin Temel Molekülü "Atp" Yazılı Konu Anlatımı
1-C.Metabolizma Yazılı Konu Anlatımı
1-D.Enzim, Atp ve Metabolizma Yaprak Testi (1)

Enzim atp metabolizma konusu soru çözümleri

Ekol hoca biyoloji enzim,atp ve metabolizma konusu anlatımı nı daha önce gerçekleştirmiştik. Şimdi sizlere biyoloji katalizörler enzimler, atp ve metabolizma konusu ile ilgili en güncel 9.sınıf biyoloji yazılı sorularında ve ygs 2012 'de çıkabilecek tarzda hazırladığımız sorularla baş başa bırakıyoruz. Dileyen arkadaşlar ekol hoca biyoloji enzimler,atp ve metabolizma soru çözümleri nin altındaki linklerden videolu anlatıma ve yazılı anlatımlara da ulaşabilirler.
SORU 1:
Bir biyokimyasal tepkimede;
I.Enzim
II.Amino asit
III.ATP
IV.Glikoz
gibi moleküllerden hangileri, her zaman kullanılır?
A)Yalnız I B)Yalnız II C)I ve III D)I, II ve III E)I,III ve IV
CEVAP 1:
Bu reaksiyonlar hücrelerde gerçekleştirildiği için, her zaman enzimlerle kataliz edilir.
Yine hücrelerdeki tepkimelerin çoğunda adenozintrifosfat kullanılır. Ancak hücre ısısında aktive olabilen bazı reaksiyonlar, ATP harcanmasını gerektirmez. Örneğin vücuttaki kimyasal sindirim reaksiyonlarında ATP harcanmaz.
Glikoz ve amino asitlerin kullanıldığı reaksiyon çeşidi ise azdır. Cevap: A
SORU 2:
Bir hücrede bulunan;
-Enzimler
-Hormonlar
-Vitaminler
şeklindeki moleküllerin bütün çeşitleri için, aşağıdakilerden hangisi ortak bir özellik değildir?
A) Çok az miktarlarıyla bile etkilidirler.
B) Düzenleyici olarak görev yaparlar.
C) Her canlının kendisi tarafından sentezlenirler.
D) Organik yapıda moleküldürler.
E) Eksikliklerinde hastalıklar meydana gelebilir.
CEVAP 2:
Bazı canlılar gereksinim duydukları vitaminlerin tümünü sentezleyemezler. Bunun için hazır almak zorundadırlar.
Ancak, enzimler ve hormonlar kompleks olduklarından dışarıdan alınamazlar. Bundan dolayı her canlı kendisi üretmek zorundadır.
Enzimler, vitaminler ve hormonlar vücutta düzenleyici olarak görev yapan organik moleküllerdir. Düzenleyicilik görevleri olduğu için, eksikliklerinde bazı aksaklıklar meydana gelebilir. Cevap: C
SORU 3:
Bir paramesyumun bulunduğu ortama bırakılan izotop amino asitler, hidroliz enzimine dönüştürülüp kullanılırken, en son olarak aşağıda verilenlerden hangisinde bulunur?
A) Ribozom
B) Lizozom
C) Golgi cisimciği
D) Endoplazmik retikulum
E) Sindirim kofulu
CEVAP 3:
Dış ortamdan alınan amino asitler, ribozomda proteinlere dönüştürülür. Bu proteinler daha sonra, endoplazmik retikulumda paketlenerek son üç boyutlu yapısını kazanır.
Paketlenmiş proteinlerin enzim haline getirilmesi ise golgi cisimciğinde yapılır. Bu yapıda son halini alan enzimler, hücre organelleri nden h.içi sindirimi yapan lizozomlara aktarılır.
Lizozomlar, fagositozla alınan besinlerin bulunduğu besin kofulu ile birleşir. Böylece sindirim kofulu oluşmuş olur.
Sindirim kofullarında monomerlerine kadar parçalanan besinler, difüzyonla sitoplazmaya aktarılır. Cevap: E
SORU 4:
Proteinlerin enzimlere dönüşebilmesi için koenzim denilen molekül ve atomlarla birleşmesi gerekir.
Bu olay, hücrelerde en çok hangi organelde gerçekleşir?
A) Ribozom
B) Lizozom
C) Golgi cisimciği
D) Endoplazmik retikulum
E) Mitokondri
CEVAP 4:
Enzimlerin yapıtaşları olan proteinler ribozomlarda sentezlenir. Sentezlenen bu proteinler endoplazmik retikulumda aktif hallerini kazanırlar. Bazı basit enzimler bu kısımdan salgıladıklandıktan sonra da görevlerini yapabilirler.
Bileşik enzimler ise golgi cisimciğinde en son halini alırlar. Burada apoenzime enzimlerin ek kısımları olan koenzim ve kofaktör kısımları bağlanır.
Mitokondriler ise, bütün bu sentez olayları sırasında gerekli olan enerjinin üretilmesini sağlarlar. Lizozomlar golgide veya endoplazmik retikulumda sentezlenen enzimlerin depolandığı organellerdir. Bu enzimelerle hücre içi sindirimin gerçekleşmesini sağlarlar. Enzim sentezlenmesinde herhangi bir görevleri yoktur. Cevap: C
Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Enzim, Atp ve Metabolizma Videolu Konu Anlatımı
1-A.Biyolojik Katalizörler "Enzimler" Yazılı Konu Anlatımı
1-B.Enerjinin Temel Molekülü "Atp" Yazılı Konu Anlatımı
1-C.Metabolizma Yazılı Konu Anlatımı
1-D.Enzim,Atp ve Metabolizma Yaprak Testi (2)

10.sinif kimya 1.dönem 2.yazili sorulari

10.sınıf kimya 1.dönem 2.yazılı sorularıEkol hoca kimya derslerinde siz sevgili öğrencilere yaptığımız yazılı paylaşımlarıyla devam ediyoruz. 10.sınıf kimya konuları na çalıştıktan sonra yandaki resim dosyamızı farklı kaydedip masaüstünde zoom yaparak inceleyebilirsiniz.
Lise 2 Yazılı Soruları
1.1o.Sınıf 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
2.10.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
3.10.Sınıf 2.Dönem 1.Yazılı Soruları
4.10.Sınıf 2.Dönem 2.Yazılı Soruları

Biyoloji Atp Konusu Anlatimi

Ekol hoca biyoloji de enzim,metabolizma ve atp ünitesinin son parçası adenozintrifosfat atp konu anlatımı na başlıyoruz.
Canlıların sentezleme ve ayrıştırabilme faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için gerekli enerjiye ATP (adenozintrifosfat) denir.
1.Atp'nin Yapısı ve Özellikleri
Bütün canlıların en önemli enerji kaynağı atp 'yi; adenin organik bazı, riboz şekeri ve üç tane inorganik fosfat molekülü oluşturur.
Adenin ile ribozun birleşmesiyle oluşan yapıya nükleozit (adenozin) denir. Adenozine bir,iki ve üç fosfatın bağlanması ile sırasıyla mono,di,tri-fosfat oluşturur.
ATP'den bir fosfat koparıldığı zaman ADP oluşur ve bu sırada bir miktar enerji açığa çıkar.
Atp Konusu


Meydana gelen bu enerji yeni moleküllerin sentezinde, hücre solunumunda, aktif taşıma vs. birçok mekanizmada harcanır.
Bir hücrede enerji gerektiren reaksiyonlara endergonik; enerji veren reaksiyonlara ise ekzergonik reaksiyonlar denir.
Hücrelerde çok büyük enerji dönüşümleri ve enerji oluşturan reaksiyonlar olduğu halde hücrenin zarar görmeyişinin sebebi reaksiyonların basamak basamak ve kontrollü bir şekilde olmasından kaynaklanır.
2.ATP Sentezi Yöntemleri
Atp'nin asıl kaynağı Güneş'tir. Güneş enerjisi fotosentezle organik moleküllerin bağındaki enerjiye çevrilir. Çeşitli tepkimelerde ADP'ye bir fosfat bağlanması ile ATP oluşur. Bütün canlı hücrelerin yapmak zorunda olduğu bu işlem fosforilasyon olarak tanımlanır. Fosforilasyon şekilleri:
a.Substrat düzeyinde fosforilasyon: Bir enzimin substartından fosfat koparılarak ADP'ye aktarılmasıdır. Solunumun glikoz ve krebs evrelerinde gerçekleşir.
Substrat düzeyinde fosforilasyonSubstrat düzeyinde fosforilasyonla ATP üretimi bütün canlılarda görülür.

b.Oksidatif fosforilasyon: Enerji verici besinlerin yıkımında oluşan elektronların, mitokondrilerde ETS'den oksijene iletilirken ATP sentezlenmesidir.
Oksijenli solunumla görülür. Ökaryot hücre yapısına sahip canlılarda mitokondri bulunduğu için ortak özelliktir.
c.Fotofosforilasyon: Işık yardımıyla ADP'ye fosfat bağlanması olayıdır. Klorofile sahip hücrelerde, fotosentez reaksiyonları sırasında meydana gelir; devirli ve devirsiz fotofosforilasyon olarak ayrılır.
d.Kemosentetik fosforilasyon: Kemosentez tepkimelerinde oluşan enerji ile ATP üretimi işlemidir. Yalnızca kemosentezle besin üretilen bazı bakteri ve arke türlerinde gerçekleştirilir.
Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Enzim, Atp ve Metabolizma Videolu Konu Anlatımı
1-A.Biyolojik Katalizörler "Enzimler" Yazılı Konu Anlatımı
1-B.Metabolizma Yazılı Konu Anlatımı
1-C.Enzim,Atp ve Metabolizma Yaprak Testi (1)
1-D.Enzim,Atp ve Metabolizma Yaprak Testi (2)

Metabolizma Yapim ve Yikim Faaliyetleri Konusu Anlatimi

Ekol hoca lise 1 9.sınıf biyoloji ve ygs konusu olan metabolizma konusu ile enzimler, metabolizma ve atp ünitesine devam ediyoruz. Ders yazımızın altındaki ekolhoca konu ile alakalı diğer başlıklar linklerinden enzimler metabolizma ve atp konusu videolu anlatımlarına da ulaşabileceğinizi belirtmek istiyoruz. Canlıların hücrelerinde meydana gelen yapım, yıkım ve dönüşüm tepkimelerinin hepsine birden metabolizma denir. Her canlının ve her canlı hücrenin hayatta kalabilmesi için metabolizma olaylarını mutlaka gerçekleştirmesi gerekir. Metabolizma: anabolizma ve katabolizma reaksiyonları olarak ikiye ayrılır.
1.Özümleme(Anabolizma=Asimilasyon=Biyosentez)
Hücrelerdeki küçük moleküllerden büyük moleküllü maddelerin yapımına özümleme denir. Bütün canlılardaki önemli özümleme olayları; protein,enzim,nükleik asit ve ATP sentezi olarak sayılabilir.
ekol hoca


Özümleme örnekleri;
Karbondioksit+Su=Besin
Glikoz+Glikoz=Glikojen+Su
Amino asit+Amino asit=Protein+Su
Yağ Asitleri+Gliserin=Yağ+Su
2.Yadımlama(Katabolizma=Disimilasyon=Yıkım)
Ekol hoca ile konuya devam ediyoruz. Dışarıdan alınan veya hücrelerde birleştirilmiş büyük moleküllü maddelerin daha küçük moleküllere ayrıştırlmasına yadımlama denir. O2'li ve O2'siz solunum, her türlü sindirim, ATP'nin hidrolizi, nükleik asitlerin yıkımı önemli yadımlama olaylarıdır.
Yadımlama örnekleri;
Glikoz+Oksijen=Su+Karbondioksit+Enerji
Amino asit+Oksijen=Su+Karbondioksit+Amonyak+Enerji
Protein+Su=Amino asit+Amino asit+Amino asit
ekol hoca




3.Dönüşüm Olayları
Molekül büyüklüğü aynı olan gluktoz,fruktoz ve galaktozun birbirine dönüşmesi hücrelerdeki yapım ve yıkım kapsamında değil; boyut değişimi olmadığı için dönüşüm olayları olarak kabul edilir.
4.Metabolizma Çeşitleri
Canlıların metabolizma hızları yapılan faaliyet,yaş,ortam sıcaklığı,vücut ağırlığı ve hatta cinsiyete göre bile değişebilir.
Bir canlının tam dinlenme durumunda, vücuttaki sistemlerin çalışabilmesi için gerekli olan enerjinin karşılandığı temel metabolizmaya bazal metabolizma denir. Ekol hoca yazılı anlatımları ile devam edeceğiz.
Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Enzim, Atp ve Metabolizma Videolu Konu Anlatımı
1-A.Biyolojik Katalizörler "Enzimler" Yazılı Konu Anlatımı
1-B.Enerjinin Temel Molekülü "Atp" Yazılı Konu Anlatımı
1-C.Enzim,Atp ve Metabolizma Yaprak Testi (1)
1-D.Enzim,Atp ve Metabolizma Yaprak Testi (2)

Enzimler Konusu Anlatımı

Ekol hoca biyoloji konuları ndan olan ygs ve lys 'nin temel başlıklarından Biyolojik katalizörler olan enzimler konusu anlatımı nı yazı şeklinde yapıyoruz.
Hücrelerdeki yapım ve yıkım faaliyetlerine metabolizma denir. Bu reaksiyonların başlaması için gereken enerji aktivasyon enerjisidir. Aktivasyon enerjisi olmadan reaksiyonlar başlamaz.
1.Enzimlerin Tanımı ve Görevleri
Canlıların en önemli aktivasyon enerjileri ATP ve sıcaklıktır. Enzimler kullanılarak aktivasyon enerjisi düşürülür. Katalizörlerin(enzimlerin) varlığında reaksiyonlar daha küçük enerji seviyelerinde gerçekleştirilir.
Enzimler








Deney tüpünde ısıtılan glikoliz çözeltisinin H2O ve CO2 'ye yaklaşık 300 derecede ayrışmasına karşın vücut içerisinde bu işlem en fazla 40 derecede; saniyenin daha küçük biriminde ve çok daha hızlı olarak gerçekleştirilmesini sağlayan faktör enzimlerdir.
2.Enzimlerin Reaksiyonları Etkileme Biçimleri
Enzimatik tepkimelere katılacak maddelere substrat denir. Her enzim aktif bölgesiyle reaksiyona girdiği substratı parçalama, birleştirme ya da dönüştürme yönleriyle etkilerken; enzimin kendisi tepkimeden aynen çıkar.
3.Enzimlerin Yapısı ve Çeşitleri
Temel olarak protein yapılar olan enzimler sadece proteinden oluşuyorsa basit; proteinin yanında koenzimlerle oluşursa bileşik enzim (holoenzim) denir.
Bazı enzimlerin iş görebilmesi için Ca+2,Mg+2,Zn+2,K+,Na+ ve Fe+2 gibi kofaktör dediğimiz yardımcı kısımların bulunması gerekir.
Bazı enzimler ise, önceleri pasif olup başka maddelerce aktif hale getirilebilirler.
Enzimler sitoplazmada serbest olarak; ribozom,mitokondri ve kloroplastlarda da tutunmuş olarak bulunabilirler.
Enzimler yaptıkları işe göre:
a)Oksiredüktazlar: Fotosentez ve solunum gibi redoks tepkimelerini katalizlerler.
b)Transferazlar: Hidrojen dışında bir atom veya molekülün aktarımını yaparlar.
c)Hidrolazlar: Su kullanarak büyük molekülleri parçalarlar.
d)Liazlar: Su açığa çıkarmadan molekülleri yıkarlar.
e)İzomerazlar: Molekül içindeki atom dizilişlerini değiştirerek izomer yaparlar.
olarak ayrılabilirler.
4.Enzimlerin Genel Özellikleri
Her enzim bir tür substrat maddeyi etkiler, ona hastır. Her tepkime türü için ayrı bir enzim kullanılmaktadır.
Enzimler girdikleri tepkimeden etkilenmedikleri için aynı reaksyionda defalarca kullanılabilir.
Enzimler çift yönlü kullanılabildiği için reaksiyonu hem girenler hem de ürünler yönünden katalizleyebilir.
Enzimlerin Tersinir EtkisiEnzimler etkinliklerini dış yüzeyden başlattıkları için substrat yüzeyi arttıkça, enzimlerin çalışma hızı artar, reaksiyonun toplam süresi kısalır.
Enzimler vücut ve hücre dışında da etkilidir.
Her bileşik enzim(holoenzim), belli bir koenzim veya kofaktörle çalışırken; koenzim ve kofaktörler farklı proteinlerle de iş görebilirler.
Enzimler koordineli ve adet bayrak yarışı gibi işlev gördükleri için bir enzimin reaksiyon ürünü diğerinin substratı olabilir.
5.Enzimlerin Çalışmasına Etki Eden Faktörler
Enzimler protein yapılı olduğu için, bu moleküllerin yapısını etkileyen her türlü faktör, enzimlerin çalışmasında da etkilidir.
a)Sıcaklık: Enzimler belirli bir sıcaklığın (0 derece) altında ve belirli sıcaklığın da (55 derece) üstünde çalışamazlar. Çalışmaları için gereken uygun(optimum) sıcaklık 40 derece civarıdır.
b)pH Değeri: Enzimlerin genelde en iyi iş gördüğü pH değeri 7(nötr) iken bu durum enzimden enzime farklılık gösterebilir.
c)Kimyasal Maddelerin Etkisi: İnhibitör(durdurucu) maddeler enzimlerin çalışmasını engeller. Örn: Cu, Hg gibi metaller ve bazı zehirli gazlar.
d)Enzim ve Substrat Miktarı: Ortamdaki substrat miktarı fazla ise enzim miktarı artırıldıkça tepkimenin hızı da orantılı olarak artar. Ortamda belli bir miktar substrat varsa enzim konsantrasyonuna paralel olarak tepkime hızı maksimuma ulaşır. Bütün enzimler substrata doyarsa tepkime sabit hızla devam eder.
e)Su Miktarı: Yeterli suyun bulunmadığı ortamlarda enzimler faaliyetler gösteremeyeceği için genellikle %12-15 oranında su içeren bir ortamda bulunmaları gerekmektedir.
6.Bir Gen Bir Polipeptit Hipotezi
Enzimler protein yapıda olduklarından her enzim bir gen tarafından sentezlettirilir ya da onun kontrolü altındadır. Buna bir gen bir polipeptit hipotezi denir.
Hücredeki hayatsal olaylar zincir reaksiyonları şeklindedir. Bu reaksiyon kademelerinin her birinde ayrı enzim ve genler iş görür. Bunlardan biri bozulursa ilgili enzim yapılamaz. Dolayısıyla reaksiyon da olmaz.
Bir Gen Bir Polipeptit HipoteziBir bakteride ATP, protein ve RNA sentezleri gibi olayların enzimleri üretilmez ise bakteri ölür.
Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Enzim, Atp ve Metabolizma Videolu Konu Anlatımı
1-A.Enerjinin Temel Molekülü "Atp" Yazılı Konu Anlatımı
1-B.Metabolizma Yazılı Konu Anlatımı
1-C.Enzim,Atp ve Metabolizma Yaprak Testi (1)
1-D.Enzim,Atp ve Metabolizma Yaprak Testi (2)
2.Yönetici Moleküller ve Protein Sentezi Videolu Konu Anlatımı
2-A.Yönetici Moleküller ve Protein Sentezi Yazılı Konu Anlatımı

Van der Waals ve Dipol Dipol Baği Konusu Anlatimi

Ekol hoca kimya ile yoğun fazdaki çekim kuvvetleri konusu anlatımını yapıyoruz. Yoğun fazdaki çekim kuvvetleri konusunun alt başlıkları ise Van-der Waals etkileşimi, dipol dipol, ağ örgülü katı ve iyonik katılar başlıkları altından incelenebilir. Wan der walls etkileşimi soygazlar, kovalent bağlı apolar moleküllerde katı ve sıvı hallerde görülebilir. Sebep olarak: kütlesel çekim kuvvetleri (mol kütlesi arttıkça vanderwaals etkileşiminin arttığını söylebiliriz. Ani dipolleşme de yine van der waals 'ın sebeplerindendir. Dipol-dipol etkileşimi olabilmesi için moleküllerin polar olmasının zorunlu olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Dipoldipol bağları van der waals 'a göre daha kuvvetli olduğunu da belirtelim. Hidrojen bağı da diğer bağ çeşitlerindendir.

10.sinif kimya konulari videolu anlatimi ekol hoca

Ekol hoca dan merhaba arkadaşlar. Aşağıda sizlere 2012 öğretim yılına göre ayarlanmış ayrıntılı bir biçimde 10.sınıf kimya dersi videolu konu anlatımları ya da lise 2 kimya dersleri konu anlatımı listelerini ayrıntılı biçimde liste veriyoruz. ekol hoca ailesi olarak istediğiniz şekilde 10.sınıf kimya konuları ders anlatımları yazılı konuları soruları cevapları 1.dönem 2.dönem 1.yazılı 2.yazılı 3.yazılı videoları müfredata göre düzenledik aşağıdan bakıp izleyebilirsiniz. Ekol hoca yeni ygs ve lise müfredatında lise ikilerin kimya dersi 5 ünite altında işlenmiştir. Bunlar sırasıyla; atomun yapısı, periyodik sistem, kimyasal türler arası etkileşimler, maddenin halleri ve karışımlar konularıdır. Biz bu konuları alt başlıklarını ayrı ayrı yazarak anlatmaya çalıştık. Yazılı sorularını da elimize geçtikçe eklemeye çalışacağız. İşte ekol hoca kimya 10.sınıf müfredatına göre düzenlenmiş güncel konu anlatımı ve soru çözümleri listemiz:
YENİ MÜFREDATA GÖRE DÜZENLENMİŞTİR !
1.Atom Kavramının Tarihsel Gelişimi ve Teoriler Yazılı Konu Anlatımı
2.Atom Yapısı Videolu Konu Anlatımı
3.Periyodik Cetvel (Tablo) Videolu Konu Anlatımı
4.Kimyasal Bağlara Giriş Videolu Konu Anlatımı
5.İyonik Bağlar Videolu Konu Anlatımı
6.Kovalent Bağ Polarlık Apolarlık Videolu Konu Anlatımı
7.Bağ ve Molekül Polarlığı Videolu Konu Anlatımı
8.Örtüşmeler ve Hibrit Orbitalleri Videolu Konu Anlatımı
9.Hibritleşme Videolu Konu Anlatımı
10.Molekül ve İyonların Lewis Elektron Nokta Metodu Videolu Konu Anlatımı
11.2.Sıra Elementlerinin Hidrojenle Yaptığı Bileşikler Videolu Konu Anlatımı
12.Bağlar Özeti Videolu Konu Anlatımı
13.Van Der Waals ve Dipol Dipol Bağı Videolu Konu Anlatımı
14.Maddenin Yapısı ve Hal Değişimi Videolu Konu Anlatımı
15.Karışımlar Videolu Konu Anlatımı
16.Karışımların Ayrılması Videolu Konu Anlatımı

LİSE 2 KİMYA YAZILI SORULARI ARŞİVİ
1.1o.Sınıf 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
2.10.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
3.10.Sınıf 2.Dönem 1.Yazılı Soruları
4.10.Sınıf 2.Dönem 2.Yazılı Soruları

Bağlar Konusu özeti videolu konu anlatimi

Ekol hoca lise 2 10.sınıf kimya dersleri kapsamında bağlar konusu videolu anlatım şeklinde özet yaptığımız videomuzda değerlik elektron dağılımına göre 1A grubu'nun s1,2A'nın s2,3a'nın s2p1,4A'nın s2p2,5A'nın s2p3,6A'nın s2p4 ve 7A'nın s2p5 ile bittiğini görüyoruz.Hibrit orbitalleri de 2A sp, 3a sp2, 4a,5a,6a grubu sp3 hibritleşmelerini yapıyor. Bağ sayısı grup numarasına eşittir. Ancak, atomlar kararlı bileşiklerinde grup olarak sırasıyla 5A,6A ve 7A da 3,2 ve 1 bağ yapıyor bunlara da dikkat etmemiz gerekli. Moleküllerin geometrik biçimleri ve açı da yine videomuzda devam ediyor. Herkese başarılar diliyoruz.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Kimyasal Bağlara Giriş Videolu Konu Anlatımı
2.İyonik Bağlar Videolu Konu Anlatımı
3.Kovalent Bağ Polarlık Apolarlık Videolu Konu Anlatımı
4.Bağ ve Molekül Polarlığı Videolu Konu Anlatımı
5.Örtüşmeler ve Hibrit Orbitalleri Videolu Konu Anlatımı
6.Hibritleşme Videolu Konu Anlatımı

10.sinif kimya 1.dönem 1.yazili sorulari

10.sınıf kimya 1.dönem 1.yazılı sorularıEkol hoca kimya derslerinde sizlere onuncu sınıflara uygulanan ve 2012 eğitim ve öğretim yılında da uygulanmakta olan 1.dönem 1.yazılı soruları nı yandaki resim şeklinde olan yazılımıza ulaşabilirsiniz. Dileyen arkadaşlar ilk önce lise kimya konularına çalıştıktan sonra bu resmi sağ tıkla farklı kaydedip resmi masaüstünde zoom yaparak açabilirsiniz. Herkese lise ikinci sınıf ve ygs sınavında başarılar diliyoruz.
Lise 2 Yazılı Soruları
1.1o.Sınıf 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
2.10.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
3.10.Sınıf 2.Dönem 1.Yazılı Soruları
4.10.Sınıf 2.Dönem 2.Yazılı Soruları

Ikinci sira elementlerinin hidrojenle oluşturduğu bileşikler

Ekol hoca kimya lise 2 10.sınıf konularından 2.sıra elementlerinin hidrojenle oluşturduğu bileşikleri incelemeye çalışacağız. Burda bağ yapıları ve molekül yapılarını göstereceğiz. Periyodik cetvel üzerinde 2.periyot A grubu elementlerinde lityumun yaptığı bağdan başlarsak; Lityum atom numarası 3 olduğu için normalde dağıttığımız zaman 1s2 2s1 diye dağılır. Bir tane yarı dolu orbitali var. Elektron dizilişine göre hidrojenin atom numarası bir olduğu için onunda bir tane yarı dolu orbitali vardır. Bu iki atomun nokta yapısını gösterirsek Lityum ve Hidrojen 1 tane ortaklaşa kullanıldığı zaman kovalent bağ oluştuğunu (elektron ortaklaşması ile) görüyoruz. Lityum hidrojen arasındaki bağ ise polardır. Çünkü burada farklı ametal atomları vardır. Molekül şekli olarak da doğrusaldır. Molekülün kendisi de polardır. Video devamında Berilyum ve Hidrojenin yaptığı bağdan işlenmeye devam ediyor.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Lewis Nokta Metodu Videolu Konu Anlatımı
2.Molekül ve İyonların Lewis Elektron Nokta Metodu Videolu Konu Anlatımı
3.Bağ ve Molekül Polarlığı Videolu Konu Anlatımı

Lewis Nokta Metodu ile molekül ve iyonlarin yazilmasi

Ekol hoca kimya dersleri nde molekül ve iyonların lewis elektron formüllerinin nasıl yazıldığını anlatmaya çalışacağız. Lise 1 9.sınıf ve lise 2 10.sınıf kimya kapsamında daha önce de lewis nokta metodu nu anlatmıştık. Öncelikle değerlik elektron sayıları tespitini yapıyoruz. Değerlik elektron sayısı beş olan üç bağ yapar. Yedi olan sekize tamamlamak için bir bağ yapar. Daha sonra toplam değerlik elektron sayısını bulacağız. Videomuzda da örneklediğimiz P ve Cl örneği için gerekli matematiksel işlemleri yapıyoruz. PCl3 örneğinde 26 elektron değerlik elektron toplamını veriyor. Bunun da tespitini yaptıktan sonra iskelet atomu nu oluşturuyoruz. Merkezdeki atom P ve üç adet de Cl atomlarının oluşturduğu iskelet şeklini de videomuzda inceleyebiliriz.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Lewis Nokta Metodu Videolu Konu Anlatımı

Protein Sentezi Sorulari ve Cevaplari

Ekol hoca biyoloji derslerinde yönetici moleküller ve protein sentezi konusunun önemli alt başlıklarından protein sentezi ile ilgili soruları çözmeye devam ediyoruz. Yönetici moleküller ve protein sentezi hakkında daha fazla bilgi edinip soruları öyle çözmek için soruların sonundaki linklerden faydalanabilirsiniz.
Soru - 1
Kalıtım maddesi olarak DNA taşımakta olan bir virüs hidroliz edilirse, aşağıdakilerden hangisi açığa çıkmaz? (Virüslerin yapısında protein kılıf ve tek tür nükleik asitten oluşur.)
A) Fosforik Asit(Fosfat)
B) İki Çeşit Pentoz Şekeri
C) Amino Asitler
D) İki Çeşit Pürin Bazı
E) İki Çeşit Pirimidin Bazı
Cevap - 1
Virüs hidroliz (su kullanarak parçalarına ayırma) edildiğinde protein kılıfı olduğu için proteinin yapıtaşı olan amino asitlere ayrılır.
Dna bileşiğinde Adenin ve Guanin adlı pürin(çift halkalı) bazlar ile, Sitozin ve Timin adlı pirimidin(tek halka) bazları bulunur.
Fosfat her nükleotitin yapısında bulunmaktadır.
Beş karbonlu (pentoz) şekerlerden deoksiriboz sadece dna da vardır.
Riboz yalnızca rna nın şekeri olduğu için virüste bulunmaz. Su kullanarak yıkma olayı sonucunda iki çeşit pentoz şekeri oluşmaz. Cevap: B
Soru - 2
300 nükleotitten oluşmuş bir mRNA molekülünün kalıplık ettiği proteinde en çok kaç tane adet peptid bağı bulunur?
A) 300 B) 150 C) 149 D) 99 E) 101
Cevap - 2
mRna kodonları üçlü nükleotitlerden oluştuğu için mRna'da 300:3=100 kodon bulunur. 1 kodon 1 amino asite kalıplık yapacağından maksimum 100 amino asit birbirine bağlanır. Aminoasit sayısından 1 eksik sayıda da 100-1=99 peptid bağı oluşacaktır. Cevap: D
Soru - 3
70 peptit bağının var olduğu protein molekülünün sentezlenmesinde yöneticilik yapan DNA'nın bir ipliğinde en az kaç tane nükleotit bulunmalıdır?
A) 223 B) 213 C) 210 D) 200 E) 196
Cevap - 3
70 peptid bağı 71 aminoasit bulunduğu belirtir. Bu protein sentezlenirken en az 71 kodon ve genetik şifre gerekli olur. Bir genetik şifre 3 nükleotitten oluşur. Yani Dna'nın bir ipliğinden en az 71x3=213 nükleotit bulunmalıdır. Cevap: B
Soru - 4
Hücre yönetiminde etkili olan nükleik asitlere ait bazı özellikler şunlardır;
I.Sadece hücre bölünmesi sırasında kendini eşler.
II.Protein sentezi için gerekli ilk şifreyi verir.
III.Nükleotidlerin birbirine bağlanması sonucu oluşmuş moleküllerdir.
IV.Yapısında riboz şekeri bulundurur.
Bu özelliklerden hangileri DNA ya, hangileri ise RNA ya aittir?
DNA'yla ilgili özellikler: RNA'yla ilgili özellikler:
A) DNA: I,II ve III, RNA: Yalnız IV
B) DNA: I ve II, RNA: III ve IV
C) DNA: III ve IV, RNA: I ve II
D) DNA: I,II ve III, RNA: III ve IV
E) DNA: II ve III, RNA: I ve IV
Cevap - 4
Dna molekülü yalnızca hücre bölünmesi sırasında kendini eşler. Rna molekülleri ise Dna nın kontrolünde ve hücreye gerekli proteinler lüzumlu olduğu zamanlarda eşlenir. Yani yalnızca hücre bölünmesi sırasında eşlenmez.
Hücre yönetimi sırasında proteinlerin sentezlenmesi için gerekli olan şifreyi DNA verir. mRNA aldığı şifreyi ribozomlara taşır.
Hem DNA hem de RNA molekülleri, nükleotitlerin şeker fosfat bağları ile bağlanması sonucu oluşurlar. DNA'nın yapısında deoksiriboz şekeri, RNA'nın yapısında ise riboz şekeri vardır.
Cevap: C
Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Yönetici Moleküller ve Protein Sentezi Videolu Konu Anlatımı
1-A.Yönetici Moleküller ve Protein Sentezi Yazılı Konu Anlatımı
2.Yönetici Moleküller ve Protein Sentezi Yaprak Testi (1)

Bağ Polarliği Molekül Polarliği Videolu Konu Anlatımı

Ekol hoca kimya dersleri nden lise iki kimyasında, yükseköğretime geçiş sınavı ve lisans yerleştirme 2012 konuları ndan olan bağ polarlığı ve molekül polarlığı ile ilgili bilgiler verilen videomuzdasınız. Ekol hoca kovalent bağları polar,apolar ve koordine kovalent bağ olarak üç kısımda inceliyoruz. Atom çekirdekleri arasındaki uzunluğa bağ uzunluğu diyoruz. Metal ametal atomları arasında elektron ortaklığı ile kovalent bağ oluşur. Bu atomlar oktetlerine ya da dubletlerine tamamlamak için elektron ortaklığı yapıyorlar. Molekül moment vektörü sıfır ise apolar; sıfırdan farklı ise polar molekül olarak adlandırılıyor. Bağ polarlığı ile molekül polarlığı birbirinden farklı kavramlardır. Örneğin A-A atomları arasındaki bağ apolar bağ, A-B atomları arasındaki bağ da polar bağdır. Molekül polarlığında fizikteki R bileşke kuvvetine benzer bir mantık uyguluyoruz. İki atomdan oluşan moleküllerin geometrik şekilleri doğrusaldır. Merkez atomunun bütün elektronları bağ yapımına katılmış ise çevre atomları bulunabilecekleri en uzak noktalara yerleşirler. Bütün değerlik elektronları bağ yapımına katılmamış ise molekülde kırılmalar olur.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Kimyasal Bağlara Giriş Videolu Konu Anlatımı
2.İyonik Bağlar Videolu Konu Anlatımı
3.Kovalent Bağ Polarlık Apolarlık Videolu Konu Anlatımı

Polar Apolar Kovalent Bağ Konusu Videolu Anlatimi

Ekol hoca kimya dersleri kapsamında lise kimyanın önemli konularından olan kovalent bağ çeşitlerini incelemeye çalışacağız. Aynı ametaller arasında gerçekleşen yani elektronegatiflikleri aynı bağa apolar kovalent bağ denir. Sağ ve sola çekim sıfır ise, dipol moment sıfırdır. Farklı ametaller arasında gerçekleşen bağa da polar kovalent bağ denir. Hidrojenflorürü incelediğimizde bu bağ farklı atomlar arasında olduğu için (molekül) bağı polardır. Çünkü elektronlar florüre doğru daha çok çekiliyor. Dipol momenti de sıfırdan farklı olacaktır. Sıfırdan farklı olduğunda da molekül polar olacaktır. Devamını ekol hoca videomuzda izleyelim.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Kimyasal Bağlar Videolu Konu Anlatımı (Özkan Hoca)
2.Kimyasal Bağlar Videolu Konu Anlatımı (Ramazan Hoca)
3.Kimyasal Bağlara Giriş Videolu Konu Anlatımı
4.İyonik Bağlar Videolu Konu Anlatımı
5.Kimyasal Bağlar Özel Sorular

İyonik bağlar videolu konu anlatimi

Ekol hoca kimya derslerinde lise ikinci sınıflarda işlenen, yükseköğretime geçiş sınavının ve lys nin de önemli konularından olan kimyasal bağ türlerinden iyonik bağlar konusu inceleyeceğiz. İyonik bağlar: metal ve ametal atomları arasında oluşur. Elektron alışverişi ile olur. Bileşikleri oda koşullarında katı ve erime noktaları oldukça yüksektir. Çaprazlama yöntemi ile birleşik elde edilir. İyonik katılar kristal yapıda ve tuzlar diye adlandırılır. İyonik bileşikler eritildiğinde artı ve eksi iyonlar sıvı içerisinde bulunacağından elektrik iletimini kısmen sağlarlar. Polarlar polarda apolar apolar çözücülerde çözünürler. İyonik bağlar elektronegatiflik farkı ne kadar fazla olursa bağ o kadar kuvvetli olur. Ekolhoca ile çıkmış soruları da inceleyelim.

Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Kimyasal Bağlar Videolu Konu Anlatımı (Özkan Hoca)
2.Kimyasal Bağlar Videolu Konu Anlatımı (Ramazan Hoca)
3.Kimyasal Bağlar Özel Sorular

Protein Sentezi Soru Çözümleri Yaprak Testi

Protein Sentezi Soru ÇözümleriProtein Sentezi Yaprak Testi'nin cevaplarını ekol hoca biyoloji bölümü olarak açıklamalı bir şekilde cevaplıyoruz.
Cevap 1) Ekol hocayla DNA'da nükleotitler arasındaki oranlara göre sitozin=guanin ve adenin=timin olduğuna göre, 800 sitozin+800 guanin=1600s+g ve 4200-1600=2600a+t olacak dolayısıyla 2600/2=1300 adenin olur.D seçeneği doğru cevaptır.
Cevap 2) Her dna nükleotiti 3 ana birimden meydana gelir. Bunlar: Beş karbonlu şeker, Fosforik Asit ve Baz'dır. Baz çeşitleri dna'da dört çeşit olup her nükleotitte farklı olabilir. Ekol hoca yorumuna göre yani Adenin bazı her nükleotitte bulunmayabilir. Dolayısıyla Pentoz ve Fosforik asitten oluşan C seçeneği doğru cevaptır.
Cevap 3) 2.000 baz çifti demek 4.000 nükleotit demektir. Dolayısıyla 500 adenin varsa 500 timin olmalı; geriye kalan 3.000'in 1.500'ü guanin, 1.500'ü sitozin olacaktır. 4.000 nükleotit çeşiti 4.000 fosfat ve 4.000 deoksiribozu zorunlu kılar.C seçeneği aranan cevaptır.
Cevap 4) Amino asitler peptit bağıyla bağlanır. Amino asit sayısına n dersek; n-1 tane peptit bağı vardır. 56 peptid varsa 57 amino asit vardır. Her amino asiti bir mRNA kodonu şifreler. Kodondaki nükleotit sayısı sayısı 3 olduğuna göre 57x3=171 nükleotid sentez esnasında kullanılır. Bir kodon durdurucu görev yaptığı ve kodonun karşılığı amino asit bulunmadığı için mrna'da en az 171+3=174 nükleotid bulunmalıdır.Cevap E seçeneğidir.
Cevap 5) Dna ve Rna hidroliz edilince, organik bazlar, pentoz şekerleri ve fosfat açığa çıkar.
Proteinler hidroliz edilince, en fazla 20 çeşit olmak üzere, çeşitli amino asitler oluşur.
Glikojen ise, çok sayıda glikozun dehidrasyonuyla oluştuğu için hidroliz edilince glikozlar oluşur.
Yağlar yıkılınca, yağ asitleri ve gliserol meydana gelir. Cevap D seçeneği olacaktır.
Konu ile alakalı diğer başlıklar;
1.Yönetici Moleküller ve Protein Sentezi Videolu Konu Anlatımı
1-A.Yönetici Moleküller ve Protein Sentezi Yazılı Konu Anlatımı
2.Yönetici Moleküller ve Protein Sentezi Yaprak Testi (2)

Kimyasal Bağlara Giriş Konusu Anlatimi

Ekol hoca yeni müfredata göre düzenlenmiş kimya dersleri kapsamında lise 2 10.sınıf kimyasal bağlar konusu giriş videomuzda sizlere kimyasal bağları anlatmaya başlıyoruz. Kimya bağlar tanımı elektron alışverişi ve ortaklaşması ile atomları bir arada tutan bağlara denir. Bunu da elektrostatik fiziksel çekim kuvvetleri ile yapar. Maddenin yoğun fazları katı ve sıvı halleridir. Gaz hali molekülleri arasında bin katlık bir mesafe olduğu için yoğun hal sayılmamaktadır. Tanecikler arası çekim kuvveti atomlar ya da molekülleri arası olarak 2 kısımda incelenir. Su molekülünün yapı formülündeki okunuşuyla hikio (H2O) hidrojen ve oksijen atomları arasındaki bağdır. Moleküller arası bağda ise iki adet su (H2O) molekünü incelememiz gerekli. Atomlar arası bağları iyonik,kovalent ve metal bağları olarak ayırıyoruz.

9.sinif kimya 2.dönem 2.yazili sorulari

Lise 1 kimya 2.dönem 2.yazılı sorularıEkol hoca kimya dersleri 9.sınıf 2.dönem 2.yazılı soruları kapsamında yandaki resim sınavımızda lise birlere uygulanmış ikinci dönemin son sınavını yayınlıyoruz. 9.sınıflara ait diğer sınavları da aşağıda bulabilirsiniz. Yazılı sorularından en iyi sonucu elde etmek için resmi indirip zoom yapmanızı öneriyoruz.
Diğer Yazılı Soruları:
9.Sınıf 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
9.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
9.Sınıf 2.Dönem 1.Yazılı Soruları

9.sinif kimya 2.dönem 1.yazili sorulari

9.sınıf kimya 2.dönem 1.yazılı sorularıEkol hoca kimya dersleri kapsamında lise bir kimya 2.dönem 1.yazılı sorularını yandaki resim testimizde bulabilirsiniz. Sizlere özel hazırlanmış bu yazılı sınavı liselerde uygulanmış ve uygulanmakta olan güncel ve kaliteli hazırlanmış sorulardır. Daha iyi sonuç alabilmek için 9.sınıf kimya konuları videolu anlatımlarına çalıştıktan sonra ekol hoca kimya kapsamında yayınlanan bu yazılı sorularını farklı kaydet yoluyla indirip zoom yapmanız tavsiye edilir.
Diğer Yazılı Soruları:
9.Sınıf 1.Dönem 1.Yazılı Soruları
9.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları
9.Sınıf 2.Dönem 2.Yazılı Soruları

Ekol Hoca Son Yorumlar


TOWERS